Archive for Haziran, 2016
BAYRAMLAŞMA ETKİNLİĞİ
0Sorkun Kasabası Kalkınma ve Dayanışma Derneği (SorkunDer) olarak bu Ramazan Bayramının 3. günü (07.07.2016) Bayramlaşma Etkinliğini organize edeceğiz.
Gurbettekiler ve özledikleri yerlerdekilerle buluştuğu bir gün olarak bayramı kutlayacağız.
Tüm hemşehrilerimizi bu buluşmada kendilerini görevli saymalarını bekliyoruz.
Paylaşmak güzeldir.
Sağlıklı bir Ramazanın sonucunda güzel bir bayram geçirmeniz dileğiyle tüm hemşehrilerimizin,
Ramazan Bayramını içtenlikle kutlarım.
Sağlıklı ve mutlu kalın.
Hüseyin Çetin-SorkunDer Başkanı
Program:
1-Açılış Konuşması
2-Bayram Duası
3-Bayramlaşma
4-Etli Pilav ikramı(Mehmet Karagöz anısına)
Yer : Sorkun İlkokulu Bahçesi
Prof.Dr.Osman Tugay’a Ziyaret
0Bozkır Sorkun Mahallemizden Prof.Dr.Osman Tugay’ı Bozkır Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü’ne atanması nedeniyle Çağlayandılar Dernek Başkanı Abdülkadir Seyrek ile birlikte Derneğimiz adına ziyarette bulunduk. Çeşitli görüş alış verişinde bulunduk. Görevinde başarılar diledik. Bozkır’ımıza hayırlı olmasını diledik. Kendiside üzerime ne düşüyorsa Bozkır’ımıza yapmaya devam edeceğini söyledi. Kendisine tekrar başarı dileyerek ayrıldık.
Hazırlayan:Hüseyin Çetin – SorkunDer Başkanı
SORKUNDER 3.OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI
0Sorkun Kasabası Kalkınma ve Dayanışma Derneğinin 3.Olağan Genel Kurulunda yeni seçilen üyeler aralarında aşağıdaki şekilde görev almışlardır.
1-Hüseyin Çetin-Başkan
2-Mehmet Başaran-Başkan Yardımcısı
3-Mustafa Sarıkaya-Sayman
4-Mehmet Akgül-Sekreter
5-Necati Gevenli-Üye
Sorkun Kasabası Kalkınma ve Dayanışma Derneğimizin tüm üyeleri,Sorkun’un ve Sorkunluların haklarını en iyi şekilde korumak ve savunmak için ellerinden geleni yapacaklarına inanıyorum.
Genel Kurulumuzun Sorkun’na ve yöremize hayırlı olması dileğiyle; 2016-2019 döneminde üç yıl görev yapacak Yönetim Kurulu üyelerimize çalışmalarında başarılar dilerim.
Hazırlayan: Hüseyin Çetin-SorkunDer Başkanı
Doç. Osman Tugay Profesörlüğe Yükseldi
0Prof.Osman Tugay’dan
TEŞEKKÜR
Sayın Selçuk Üniversitesi Rektörümüz Prof.Dr. Mustafa Şahin, 1 yıldan fazladır beklediğim Profesörlük kadrosuna atamamı gerçekleştirdi. Bu yüzden Sayın Rektörümüze teşekkür eder şükranlarımı sunarım.
Bu akademik anlamdaki kariyerimin en üst seviyesine ulaşmamda emeği geçen başta annem, babam, eşim ve kardeşlerim olmak üzere; akademik kariyerimin farklı aşamalarında yolumu açan Sayın Dekanım Prof.Dr. Mustafa Küçüködük, Doktora danışmanım Prof.Dr. Kuddisi Ertuğrul ve Y.Lisans Danışmanım Prof.Dr. Hüseyin Dural ile farklı üniversitelerdeki 100′ü aşkın hoca ve meslektaşlarıma teşekkür ederim. Hayatımın değişik dönemlerinde desteklerini ve yardımlarını gördüğüm arkadaşlarım, dostlarım, büyüklerim, akrabalarım, değerli öğretmenlerim ve varlıklarıyla üniversitemizi değerli kılan çok kıymetli öğrencilerime teşekkürü bir borç bilirim…
Sonuç olarak her ne kadar sivil hayatta akademik ünvanların bende çok anlamı olmasada, kurumsal anlamda çok önemli olduğunu biliyor ve yıllardır hedeflediğim Profesörlük kadrosuna ulaştığım için Yüce Allah’ıma şükrediyorum.
Saygı ve Sevgilerimle HAYIRLI RAMAZANLAR
Prof. Osman Tugay
Profesörlüğe yükselen Köylümüz ve SorkunDer üyemiz Osman Tugay’ı tebrik eder; bundan sonraki akademik kariyerinde ve sosyal yaşamında başarılar temenni ederiz.
Hüseyin Çetin-SorkunDer Yönetim Kurulu Başkanı
ORUÇ BAŞLIYOR (06/06/2016)
0
Değerli Hemşehrilerim, yaşayanlara bir ramazan ayı daha geldi. Ramazanın manevi havası içerisinde tüm güzellikleri paylaşalım.
Birlik,beraberlik ve dayanışmamızı geliştirmek için elimizden geleni yapalım. Sorkunlu olarak birbirimizin elinden tutalım.
İhtiyaçlı insanlarımızı onurlarını rencide etmeden gösterişten uzak bir şekilde yardım edelim. Dernek olarak, istemeniz halinde vermek istediklerinizi organize edebiliriz.
Bu duygu ve düşüncelerle ramazan ayında tutacağınız oruçların;
Allah katında kabul görmesini dilerim.
Hüseyin Çetin-Sorkun Kasabası Kalkınma Derneği (SorkunDer) Başkanı
Aşağıdaki alıntı Wikipedi den bilgi amaçlı alınmıştır.
Oruç, İslâm’ın beş esasından biridir. Farsça “ruze” kelimesinden Türkçe’ye geçmiştir. Önceleri “Oruze” (günlük) olarak kullanılmış;daha sonra “Oruç” şeklinde söylenmeye başlanmıştır. Arapça karşılığı “savm” ve “sıyam”dır. Savm; ‘yiyip-içmemek’, ‘hareketsiz kalmak’ ve ‘her şeyden el etek çekmek’ anlamlarına gelir. Terim olarak oruç, “ibadet niyetiyle tan yerinin ağarmasından güneşin batmasına kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak kalmak”tır. Orucun farz kılındığını bildiren ayet şöyledir:“Ey inananlar! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allah’a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de farz kılındı.”(Bakara, 2/183)
Oruç: Akıl baliğ sağlıklıklı insanlara farzdır.
Oruç tutacaklar şu konulara dikkat etmelidir:
1- Yazın sıcak ve kuru mevsimde uzun süre sıvı alımının kesilmesine bağlı olarak gelişmesi muhtemel dehidratasyon,[2] buna bağlı olarak Güneş altında veya sıcak ortamda çalışan iş guruplarında güneş veya sıcak çarpması risklerinin artışı,
2- Kronik hastalıklarda, hamile, diyabetik, hiper tiroidi, çocuklarda, yoğun fiziksel efor gerektiren işlerde çalışan kişilerde uzun süreli gıda alımının kesilmesi sebebiyle metabolik dengenin bozulması, doğum öncesi ve gelişim çağındaki çocuklarda yetişkinlikte öğrenim yeteneklerini de etkileyen gelişim yetersizliği,[3][4][5]
3- Kalp, karaciğer ve akciğer yetersizliği olan kişilerin oruç tutmalarında, uzun süreli açlık sonrası yenilen ağır bir yemek sonrasında solunum, dolaşım ve kalp yetmezliklerinin ortaya çıkışı,[6][7]
4- Diyabetiklerde, kansızlık ve tansiyon düşüklüğü olan kişilerde tansiyon ve şeker düşmelerine bağlı olarak meydana gelebilecek konfüzyonel durum ve bunun yol açabileceği trafik ve iş kazaları,
5-Geçici baş ağrısı; sıvı ve kafein alımının kesilmesi gibi etkiler.[2]
6- Psikosomatik değişiklikler; * Ramazan orucu ile ilgili olarak daha çok sıvı alımı, sigara, kafein alımı ve uyku yetersizliği gibi sebeplere bağlanan kognitif fonksiyonlarda azalma, irritabilite ve letharji artışı, gerilim ve migren tipi baş ağrılarında artış, bunun trafik kazalarında artış gibi yansımaları bazı araştırmacılar tarafından not edilmiştir.[8]
7- Anne sütüne etkileri; Birkaç çalışma Ramazan orucunun anne sütü üzerinde miktar ve bileşim olarak etkili olduğuna işaret etmektedir.[8]
8-Açlık orucu (açlık grevi)’inde uzun süreli hipoglisemi sebebiyle geri dönülmez nörolojik hasarlar görülebilir.
9- İdrar üzerine etkileri; Bazı araştırmalar Ramazanda Oruç tutanlarda gündüzleri idrar çıkışının azaldığına ve idrar osmolalite değerlerinin arttığına işaret etmektedir.[8] Bu değişiklikler idrarda taş oluşumu ve idrar yolu enfeksiyonları gibi ileri aşamalarda böbrek yetmezliği ile sonuçlanabilecek birtakım hasarlarla bağlantılı değişikliklerdir.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Oru%C3%A7