SorkunDer Yönetim Kurulu Toplantısı(29.12.2013)

Derneğimizin, gelenek haline getirdiği aylık sohbet toplantılarımızın, bu yılki son toplantısını 29 Aralık 2013 Pazar günü Konya’daki Dernek Lokalimizde gerçekleştirdik. Katılan arkadaşlara ayrı ayrı teşekkür ederiz. Katılamayanların da bir dahaki toplantıya katılmalarını gönülden arzu ediyoruz.

Yönetim Kurulu olarak; derneğimizin, 2013 yılında yaptıkları, yapamadıkları ve 2014 yılında yapabileceği etkinlerin genel bir değerlendirmesini yaptık.

Derneğimizin bu sohbet toplantısını, 2013 Yılının son toplantısı olması nedeniyle Sorkun’un Muhtarlarının da katıldığı bir dayanışma toplantısı şeklinde yaptık. İlgi Gösteren Güney Mahallesi Muhtarı Veli Akgül’e, Çarşamba Mahallesi Muhtarı Ahmet Konaktaş’a teşekkür ederiz.

Bu toplantı da Konya’daki Sorkun Kasabası Kalkınma Dayanışma Derneği (SorkunDer), Mahalle Muhtarları ile Sorkun’un sorunları nelerdir? Bu sorunlara nasıl bir ortak çözüm üretebiliriz diye karşılıklı fikir alış-verişinde bulunduk.

SorkunDer Söyleşi Toplantısı(29.12.2013)

Sonuç olarak:

Beldemiz Sorkun, Büyükşehir Belediyesi yasası gereği, 2014 yerel seçimlerine, Bozkır’ın Mahallesi olarak seçime katılacak.

Sorkun’umuza, köy ve belde olarak Merkezi bütçenin ödenekleri ile elektrik, su, damla sulama, kanalizasyon, taşkın önleme kanalları gibi alt yapı tesisleri yapılmıştır. Bu tesislerin gerçekleşmesinde Türkiye Cumhuriyeti Devletimize ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Sorkun Mahallemizin, (30 Mart 2014 ten itibaren) yaşanılır bir cazibe merkezi haline gelmesi için aşağıda maddeler halin sıraladığımız işlerin de, Konya Büyükşehir Belediyesi, Bozkır Belediyesi ve Sorkun Muhtarlığının koordineli bir çalışması ile yapılabileceğine inanıyoruz.

Sorkun Mahallesine Yapılabilecek İşler:

1-Yerleşim yerleri arasındaki bağlantı yolların ve sokakların kilitli taşla yapılması.

Kışın aşırı çamurun, yazın da aşırı tozun önlenmesi gerekir.

2-Evsel artıkların kapalı konteyner ile toplanması ve temizlenmesi.

Halk ve çevre sağlığının korunması için zorunludur.

3-Helaların kanalizasyon sistemine bağlanması.

Foseptik çukurları ve derelere bağlanan helalar halk ve çevre sağlığını tehdit etmektedir.

4-İstinat duvarlarının yapılması.

İnsanlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için istinat duvarlarının yapılması büyük önem taşımaktadır.

5-Kurulmuş olan Damlama Sulama tesisinin atıl durumdan kurtarılması.

Halkın salma sulama alışkanlığından damlama sulamaya geçmesi için kullanıcılarla ortak çalışma yapılması, bahçe sulaması sırasındaki sorunların giderilmesine katkı sağlayacaktır.

6-Mahallenin İdari Merkezi olan Tuzla’ya en az beş kişilik bir Konuk evi Pazar Yeri yapılması.

Sorkun’u ziyarete gelen resmi ve özel kişilerin kısa süreli de olsa konuk edilmesi, geleneklerimizi yaşatmamız; Sorkunlunun itibarını artıracaktır.

7-Sorkun Merkezde Bölge Okulu yapılması.

Sorkun, Karacahisar, Dere, Kuruçay gibi yerleşim yerlerinin öğrencilerinin yararlanması; halkın eğitimden dolayı göçünü azaltılabilir.

8-Eski okulların yerlerine veya halkın uygun bulacağı (Daryası gibi) mevkilere park ve bahçeler yapılması.

Mahalle sakinlerinin birlikteliklerini artırır, dışarıdan gelen misafirlerin dinlenmelerini sağlar, yöre halkına gelir sağlar.

9-Çevre Mahallelerin (Çağlayan, Dere, Sorkun, Karacahisar) öncelikle yararlanması esas olmak üzere Sarıot Gölünün baraj yapılması.

Bu yöredeki yerleşim yerlerinin elektrik kullanılmadan suyun kendi cazibesiyle evlere su verilir. Bağ bahçe verimliliği artırır.

10-Tapulaşma esnasında Orman arazi olarak yazılan bağ ve yerlerin hak sahiplerine geri verilmesi.

Sarıot Gölünün Baraj yapılması halinde bu arazilerde yöreye uygun (üzüm asması, elma, ceviz, badem, çilek gibi) meyve ve sebzeler yetiştirilerek halkın gelir düzeyi artırılır ve yöreden göç de azalır.

11-Yöremizdeki, Aygır Suyu, Dipsiz Göl, Sarıot Gölü ve yaylalar (Sarıot, Keklicek, Diklitaş, Sorkun)da çevre düzenlemeleri yapılması.

Yöreye yapılacak gezilerle, çevreye canlılık getirir.

12-Bozkır ile Alacabel arasındaki yaylaları (Çat, Sarıot, Keklicek, Diklitaş,Karacahisar, Sorkun) bağlayan yolların düzenlenerek stablize yapılması.

Çevreye yapılacak gezi ve konaklama turizmi aktif hale gelir. Yöre halkının geliri artar.

13-Yayla Şenliklerine ayni ve nakti destek sağlanması.

Geleneklerimizin yaşatılmasını ve yöre halkının dayanışmasını artırır.

14-Yerleşim yerlerini birbirine bağlayan köprülerin yol düzenlemelerinin yapılması.

Mahalleyi ikiye bölen Çarşamba çayının iki yakasında yaşayan insanların ulaşımını kolaylaştıracak, bahçelerine daha güvenli bir şekilde gidip-gelecekler.

Hazırlayan : Hüseyin Çetin- Sorkun Kasabası Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı