YENİ ANAYASA YAPIMI
Değerli Dernek Üyeleri,
TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek’in Dernek Başkanlığımıza,Yeni Anayasa ile ilgili yazmış olduğu yazıyı bu sayfada aynen yayımlıyorum.
Bize gönderilen bu öneriye,katılımcı demokrasiyi güçlendirmek için ilgi göstermenizi temenni ediyorum.
Anayasa önerilerinizi bu sayfada yorum olarak yapabilirsiniz.
Ayrıca,sorkun-der@hotmail.com.tr adresine görüşlerinizi e-posta şeklinde de gönderebilirsiniz.
09 Kasım,2011
Hüseyin Çetin,SorkunDer Başkanı
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI
Sayın Yetkili
Halen yürürlükte olan 1982 Anayasası, kabul edildiği günden itibaren siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve toplumun farklı kesimleri tarafından eleştirilmiştir. Bugüne kadar yapılan çok sayıda değişikliğe rağmen üzerindeki askeri vesayet gölgesini ve darbe anayasası imajını atamamış, halk tarafından benimsenmemiştir.
Yeni anayasa ihtiyacı özellikle 12 Haziran 2011 milletvekili genel seçimlerinden önce siyasi partilerimiz tarafından yoğun bir şekilde gündeme getirilmiştir. Toplumda oluşan yeni anayasa beklentisine karşılık vermek amacıyla Meclis Başkanlığı tarafından somut bir adım atılmış ve TBMM’de temsil edilen 4 siyasi parti grubundan üçer üyenin katılımıyla Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuştur. Benim başkanlığımdaki komisyonda AK Parti’den Ahmet İyimaya (Ankara), Mustafa Şentop (İstanbul) ve Mehmet Ali Şahin (Karabük); CHP’den Bedii Süheyl Batum (Eskişehir), Rıza Mahmut Türmen (İzmir) ve Atilla Kart (Konya); MHP’den Tunca Toskay (Antalya), Oktay Öztürk (Erzurum) ve Faruk Bal (Konya); BDP’den de Ayla Akat Ata (Batman), Altan Tan (Diyarbakır) ve Sırrı Süreyya Önder (İstanbul) yer almaktadır.
Komisyon 19 Ekim 2011 Çarşamba günü ilk toplantısını yaparak çalışmalarına başlamıştır. Amacımız 1982 Anayasasının yasakçı ve vesayetçi zihniyetinden uzak, vatandaş odaklı, özgürlükçü ve demokratik temsil esasına dayanan, hepimizin içinde kendisini bulacağı, “işte benim anayasam” diyebileceği bir anayasa yapmaktır.
Ortak aklı harekete geçirerek ve uzlaşı kanallarını açık tutarak anayasa yapım sürecini başarı ile sonuçlandırmayı hedefliyoruz. Bunu başarabilmek için de sivil toplum kuruluşlarının desteğinin ve aktif katılımının hem çok gerekli ve hem de çok önemli olduğu kanaatindeyim.
Yeni Anaysa konusundaki çalışmalar kapsamında oldukça zengin içerikli bir web sayfası (yenianayasa.tbmm.gov.tr) hazırladık. Web sayfasında 1876’dan bugüne anayasa metinleri; 1982 Anayasasında yapılan değişiklikler, bunların komisyon raporları ve Genel Kurul tutanakları; siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan anayasa taslakları, raporları; dünya anayasaları; basında çıkan haber ve yorumlar; anayasa ve anayasa yapım sürecine ilişkin bağlantılar ile Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmaları hakkında bilgiler yer almaktadır.
Web sayfasının en önemli özelliği vatandaşların internet üzerinden görüş bildirmelerine imkan sağlanmasıdır. Yeni anayasaya ilişkin düşünce ve önerilerinizi 31 Aralık 2011 tarihine kadar Görüşler kısmından bize iletebilirsiniz. Gelen görüşler tasnif edildikten sonra bütün komisyon üyesi milletvekillerinin bilgisine sunulacaktır.
Sizlerden beklentimiz yeni anayasa yapım sürecini aktif olarak takip edip gelişmeleri mümkün olduğunca üyelerinizle paylaşmanız, süreçte etkin rol almanız, görüş ve önerilerinizi bizlere iletmenizdir.
Toplumun bütün kesimlerince benimsenecek daha katılımcı, şeffaf ve demokratik bir anayasa dileğiyle çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Cemil ÇİÇEK
Türkiye Büyük Millet Meclisi
Başkanı
Yazının PDF formatına ulaşmak için tıklayınız.
4 comments
Bir Cevap Yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
TBMM
BAŞKANLIĞ’NA
ANKARA
İLGİ: 05.11.211 Tarih ve A.01.0.GNS.0.I0.00.02 sayılı yazınız.
İlgi yazınızla ‘’Yeni Ana Yasa’’ yapımına, Derneğimizin de katılması ve görüşlerinin belirtilmesi istenmiştir.
Sivil Toplum Kuruluşu olarak ana yasa yapımında görüşümüze başvurulması katılımcı demokrasi adına sevindirici bir durumdur.
Ancak, sade vatandaşın bu konuda genel kanısı: Biz ne kadar görüş bildirsek de siyasi iktidar kendi bildiğini yapar; görüşü ağırlıklıdır.
Yine de gönlümüzden geçen ‘’T.C. Yeni Ana yasa’’ sının, Türk Milleti ortak paydasında temel değerlerimizin ve yurttaşlarının birey olarak hukuklarının korunacağı; demokratik, laik bir hukuk devleti ‘’ana yasa’’ sı olmasıdır.
Bu duygu ve düşüncelerimizle çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Hüseyin Çetin
Sorkun Kasabası Kalkınma ve Danışma Derneği Başkanı
SorkunDer Üyelerinin Dikkatine:
Sayın Meclis Başkanımız, katılımcı demokrasinin güzel bir örneğini yaşattı bize.
İletişim çağının nimetlerinden de yararlanarak Derneğimize ileti göndermiş;
Dernek Yönetimi olarak üyelerimize duyurduk.
Ve üzerimize düşen bir görevi yerine getirmiş olduk.
Başkalarının işine karışmak gibi bir anlayışımız da yok.
Bizim gibi sivil toplum kuruluşlarından da görüş istemiş
hepsi o kadar.
Sayın Cemil Çiçek Meclis Başkanımızı, tüzel kişiliğimizi önemsemesi ve dikkate almasından dolayı kutluyorum.
Hüseyin Çetin-SorkunDer Başkanı
Sevgili Hemşehrilerim,
Anayasa olsun insanlığı ilgilendiren diğer konular da olsun;
İnsanlarımızın medeni bir şekilde düşüncelerini ifade etmesi mükemmel bir duygu olsa gerek.Bu da laik düşünceyle olur.
Başkalarının kişilik haklarına saygı göstererek her konuyu paylaşmamız; ufkumuzu genişleteceğine inanıyorum.
İletişim güzel,paylaşmak daha güzel.
Hüseyin Çetin-SorkunDer Başkanı
Anayasa önerilerinizi bu sayfada yapabilirsiniz.
Ayrıca,sorkun-der@hotmail.com.tr adresine posta olarak da gönderebilirsiniz.